5/5

5/5 sterren op Google

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat betekent de Brexit voor de btw op uw declaraties?

In 2020 werd bekend dat de Brexit er aan zat te komen. Eind december 2020 is dit dan ook definitief geworden. Sinds 1 januari 2021 is het akkoord toegepast en zijn de nieuwe regels ingegaan.

GEEN BTW: VAT OUT OF SCOPE

Staat u particulieren of bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk bij? Dan dient u de btw niet meer te verleggen, maar geen btw te rekenen. Sommige accountants raden aan de tekst ‘VAT out of scope’ op te nemen op de betreffende declaratie. Zo is het duidelijk dat er geen btw wordt berekend over het betreffende bedrag.

Wat zegt de Belastingdienst hierover?

Onder het kopje ‘Ik lever diensten aan het VK – of neem diensten af uit het VK’ schrijft de Belastingdienst het volgende:

“Vanaf 2021 is het VK voor de levering en afname van diensten een land buiten de EU. […] Noord-Ierland heeft geen aparte status voor wat betreft diensten en is dus ook een niet-EU-land.”

Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst of de overheidswebsite van het Verenigd Koninkrijk.

Meer weten over declareren met Urios?

INSTELLINGEN VOOR URIOS-GEBRUIKERS

Zet uw VK-relaties op ‘Geen btw’

Heeft u meerdere relaties uit het Verenigd Koninkrijk? Dan kunt u deze relaties snel allemaal in beeld krijgen:

  1. Ga naar het tabblad Relaties en typ in de zoekbalk ‘United Kingdom’. Kies bij dataselectie eventueel voor Rol > cliënt, zodat u alleen uw cliënten ziet en bijvoorbeeld niet ook wederpartijen. U ziet nu alle relaties met als vestigingsplaats het Verenigd Koninkrijk.
  2. Klik per relatie bij Opdrachten op Relatie bewerken. Ga naar het tabblad Btw en facturatie en selecteer bij Btw de optie ‘Geen btw’.

Huidige versie: ‘VAT out of scope’ in afsluitende tekst

Vanaf versie 2021.1 van Urios kunt u de tekst ‘VAT out of scope’ opnemen in de afsluitende tekst op uw conceptdeclaratie.

Deze tekst past u als volgt aan:

  1. Open uw conceptdeclaratie(s) en klik aan de rechterkant op Bewerken.
  2. Selecteer bij Afsluitende tekst de optie ‘Laat mij de afsluitende tekst bewerken’.
  3. Voeg de zin ‘VAT out of scope’ toe aan deze tekst.

Volgende versie: ‘VAT out of scope’ automatisch vermeld

In de volgende versie van Urios wordt dit geautomatiseerd. Als u bij een relatie uit het Verenigd Koninkrijk de optie ‘Geen btw’ aanvinkt, komt automatisch ‘VAT out of scope’ op de declaratie te staan.

Deel artikel

Meer artikelen

Wereldwijd werken met Urios

Op dit moment zijn de meeste Urios-gebruikers gevestigd in Nederland en/of binnen Europa. Binnen Europa kunt u dan ook prima werken in de cloudomgeving van

Wwft voor advocaten in de praktijk

De informatie uit dit artikel is gebaseerd op Handleiding Wwft van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Advocaten zijn altijd verplicht de cliënt te identificeren